AKUPUNTÚRA
 a természetes gyógyulás

Az akupunktúra alapja a szervezet veleszületett öngyógyító képességének serkentése és táplálása, a biológiai egyensúly és harmónia helyreállítása, anélkül, hogy szervezetünkbe idegen anyagokat juttatnánk be.
Akupunktúrával kezelhető betegségek: fájdalmak, reumatológiai betegségek, idegrendszeri betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, légzőszervi betegségek, emésztőrendszeri betegségek, nőgyógyászati kórképek, vizelekiválasztás betegségei, férfi nemi szervek betegségei, fülészeti betegségek, szembetegségek, bőrbetegségek, pszichiátriai kórképek, túlsúly, hőhullámok, változókori panaszok.
Ahogyan én gyógyítok:
Az első kezelés alkalmával a pácienst alaposan kikérdezem. Ezután megvizsgálom a hagyományos kínai orvoslás metodikájával: nyelv- és pulzusdiagnózis, anatómia megtekintése. Felállítom a diagnózist és megkezelem tűvel/lézerrel, szükség szerint moxával, köpöllyel. A második alkalomra pácienseim részére igény szerint személyre szóló táplálkozási- és életmód-tanácsadást állítok össze, melyet az akupunktúrás kezelésekkel ötvözve fokozni lehet a terápia hatékonyságát. Minden kezeléssel az eredeti, jól működő rendszer rögzül egyre jobban, ami azt jelenti, hogy a páciens egyre hosszabb ideig érzi jól magát. Végül a jó közérzet állandósul. Ilyenkor a páciens a kezelés alatt megkönnyebbedett, lebegő állapotba kerül. Ez azt  jelenti, hogy telítődött energiával. Ez egyben egy örömteli állapot, tettrekészséggel jár. 

Fülakupunktúra
A fülakupunktúra a klasszikus akupunktúra kiegészítője, nagyon eredményes különböző szenvedélybetegségekről (pl.: dohányzás, alkohol, drogok, játékszenvedély) történő leszoktatás esetében, valamint fogyókúra kiegészítőjeként.

Lézerakupunktúra
Gyermekek, érzékenyebb felnőttek és idős emberek esetében a tűvel történő kezelést helyettesíti. A lézersugár aktiválja a problémás pontokat, ugyanakkor nem ingerli a bőrt. Gyermekek estében már újszülött kortól kezdve alkalmazható, semmilyen mellékhatása nincs, és kiváló eredmények érhetők el.


„A legjobb gyógyszer az idő.”
- Minél hamarabb kezeljük a beteget, annál gyorsabban gyógyul.

A gyógyulást olyan természetes folyamatnak tekintem, amelyet a helyes táplálkozás és a természetes életmód révén segíthetünk elő. Ennek elérésért a kezeléseim során a természethez, az ott fellelhető alapanyagokhoz nyúlok vissza, melyek által a gyógyulás folyamata alaposabb és teljesebb lesz.


A kelet orvostudománya

Az akupunktúra az emberiség egyik legősibb gyógymódja, már 5200 évvel ezelőtt ismerték a mai kezelés alapját képező pontokat. Az orvostudománynak ez a rendszere, amely az ókori Kínában alakult ki, gyakorlatilag változatlanul él napjainkban is. A kínai orvoslás nagy súlyt helyezett a betegségek megelőzésére, a tanácsok általában a helyes életmódról szóltak. A táplálkozásnak különleges figyelmet szenteltek, mert "a betegség a szájon keresztül hatol be".  A kínai gyógyászat arra törekedett, hogy az egész szervezetet erősítse. Ezért diétát, masszázst, napfürdőt, vízgyógyászatot és gyógytornát alkalmaztak.  A kínai birodalom virágzásának szakaszában állami egészségügyi szolgálat is működött, fő feladata a császári udvar egészségügye fölötti őrködés volt. Az állami egészségügyi szolgálat irányításával dolgoztak az udvari és tartományi orvosok.  A kínai orvostudomány gyógyszertára igen gazdag, sok növényi, állati és ásványi anyagból állt.  A régi kínai orvoslás érzéstelenítő, kábító szereket is használt: mandragórát, ópiumot, hasist, stb. Olykor műtéteket, még mellkasi és hasi műtéteket is végeztek az elkábított betegen. Később azonban a kínai sebészet a vallás tilalma miatt abbamaradt, visszafejlődött.  A vallás szigorúan tiltotta a test megcsonkítását, valamint a boncolást, mely utóbbi megakadályozta az anatómia fejlődését.  A kínaiak képzeletében az emberi szervezet a világ kicsinyített másaként élt. Úgy képzelték, hogy az emberi szervezetben lejátszódó folyamatok a világot alkotó elemek változásaival kapcsolatosak. Az embert nem választották el a természettől. 

Kínai akupunktúrás kezelés a fájdalom csillapítására

Az akupunktúra része a hagyományos kínai orvoslásnak; évezredes múltja van a gyógynövénykúrának, a masszázs (akupresszúra), a moxibúcó (égetéses kezelés gyógynövényekkel) és meditációs gyakorlatok mellett.  Az eljárás lényege a következő: tűk behelyezése a bőr megfelelő pontjaiba (amelyek az úgynevezett meridiánokon helyezkednek el, és meghatározott szervekkel állnak funkcionális kapcsolatban) a szervek felduzzadt energiaáramlását normalizálja, s a kiürülés és feltöltődés újra kiegyenlíti egymást.  Az akupunktúra az elváltozásokat fenomenológiai kritériumok szerint osztályozza; a beteget külső jegyeinek, tüneteinek és panaszainak gondos megfigyelése alapján látja el.
 A nyugati medicinában az akupunktúrát leginkább fájdalom csillapítására használják: migrén és más fejfájások, a hát és mozgásszervek fájdalmai esetén, reumatikus kórképekben, neuralgiáknál és különböző vegetatív zavaroknál.  Használatos továbbá a légzés és az emésztés funkcionális zavarainak kezelésére. 
Hogyan hat az akupunktúra? A hagyományos kínai elképzelés szerint az akupunktúra hatása azon alapszik, hogy a Qi (csi) energia a meridiánnak (délkörnek) nevezett számos vonal mentén terjed a szervezetben, így jut el az egyik életfontos szervből a másikba. A legmegfelelőbb akupunktúrás pontok ott helyezkednek el, ahol ezek a meridiánok a bőrfelszínhez legközelebb futnak, itt a megfelelően képzett és kellően könnyű kezű szakember a tű beszúrásával helyreállítja, vagy a megfelelő szintre hozza az energiaáramlás intenzitását.