GYÓGYNÖVÉNYEK

Amikor az orvostudomány még gyerekcipőben járt, akkor volt nagy hasznára a falusi népnek a helyi füvesasszony vagy javasasszony, aki ismerte őseik tudását a gyógynövényekről, és a gyógyító praktikákról. Nekik köszönhető, hogy az ősi tudás nem veszett el, hogy az évezredes gyakorlat nem halt ki.

Gyógynövényeknek nevezzük azokat a növényeket, melyek különböző módon felhasználva jótékony, gyógyító hatást gyakorolnak a szervezetre. Legtöbbször a növények egyes részeit (például virágát, levelét, termését) használják fel gyógyászati célokra, és ebből vonják ki valamilyen módszerrel a hatóanyagot. Maga a hatóanyag a növény anyagcsere terméke, amely a növény életfolyamatait szabályozza. Bizonyos növények egy adott szervre vagy szövetre fejtik ki hatásukat, ezek az ún. adaptogén hatású növények, és vannak általános hatású növények, melyek immunrendszer erősítők, segítik és szabályozzák az anyagcsere és emésztési folyamatokat, a belső környezet állandóságát (homeosztázisát).

Gyógynövények (ható)anyagai: vitaminok és ásványi anyagok, erjesztők, alkaloidák, glikozidák, cserzőanyagok, keserű anyagok, szaponinek, illóolajok, növényi zsírok, növényi fehérjék, aminkolintartalom, flavonidok, kumarinok, növényi szénhidrátok, kovasav, fitocidák, tejnedvek, lektinek, toxinok.

Pácienseim kezelése során előszeretettel alkalmazok gyógynövényeket, melyek különböző módon felhasználva jótékony, gyógyító hatást gyakorolnak a szervezetre. Helyes alkalmazásuk (a gyógyszerekkel szemben) mellékhatást nem eredményez.
A gyógynövények különféle tulajdonságait, jellemzőit próbálom a lehető legszorosabb összhangba hozni a kezelt személy adottságaival, alkati sajátosságaival. 

Fontosnak tartom még a méregtelenítő kúrák szerepét is, melyek szervezetünk felfrissítését, megtisztulását segítik elő. A kúrák összeállításánál minden esetben figyelembe veszem a páciens problémáját, alkatát, életvitelét. A méregtelenítő kúráim receptjei Nagy-Magyarország területéről valók, melyeket még régi népi megfigyelések alapján, javasasszonyok alkalmaztak, s melyek azóta is jól bevált gyógymódként szolgálnak. A receptek otthon is könnyen, olcsón, kis időráfordítással elkészíthetőek. Különböző problémákra más-más kúrát kínálok, hogy aztán a kúra végeztével a páciens sikeresen elinduljon az öngyógyulás felé.
A HÓNAP GYÓGYNÖVÉNYE: 

ERDEI SZEDERLEVÉL

Az egyik legjobb vértisztító hatású teák az erdei málna és az erdei szederleveléből készülnek, melyek csökkentik a húgysavszintet, a köszvény egyik fő kiváltó okát.
Mindkettő izzasztó, vizelethajtó hatású.
Bőrirritáció esetén lemosóként lehet használni,
bőrlágyító, hámlasztó tulajdonsága miatt.
Fogínyvérzés esetén
rágjunk össze néhány nyers szederlevelet.